korisnički portal
Autodeskovog softvera

AutoCAD 2021 – šta je novo?

AutoCad

Kao i svake godine, Autodesk donosi novu verziju. Pogledajmo zajedno nove funkcionalnosti.

AutoCAD 2021 – šta je novo?

Poređenje Xrefs-a

AutoCAD je došao do poređenja crteža već u verziji 2019 i poboljšava ovu funkcionalnost sa svakom novom verzijom. Ni ova godina nije izuzetak, dodata je mogućnost poređenja Xrefs-a. Više nije potrebno otvarati novu datoteku za poređenje dve datoteke i možete ostati u svom projektu.

Istorija crtanja

Autodesk je dodao vrlo zanimljivu novu funkcionalnost AutoCAD-u, Istorija crtanja. Ova funkcionalnost se može upotrebiti samo ako imate Microsoft OneDrive, Box ili Dropbox skladište u oblaku. Kad prvi put pokrenete datoteku koja se nalazi na gornjem skladištu u oblaku, stvara se zapis istorije crtanja. Takođe, možete uporediti trenutnu verziju sa bilo kojom prethodnom verzijom direktno u istoriji crtanja. Istorija crtanja uključuje moguće filtriranje po datumu, korisniku ili vremenskoj liniji. Paletu Istorija crtanja možete pogledati na kartici Prikaži.

Paleta blokova

Paleta Blocks poboljšana je tako da možete pristupiti blokovima bilo kada i bilo gde na podržanom skladištu u oblaku (Microsoft OneDrive, Box ili Dropbox). Na kartici Blokovi možete videti blokove korišćene u trenutnom crtežu. Ti blokovi se mogu sinhronizovati u oblak prostora u kojem je crtež sačuvan. Možete koristiti ove blokove nakon otvaranja crteža pomoću web aplikacije AutoCAD.

Čuvanje podataka u „oblaku“

Ovim izdanjem Autodesk je proširio svoju listu pružalaca usluga „oblaka“ sa još jednim velikim imenom, Google Drive-om. Sada možete otvoriti DWG datoteku direktno sa Google Drive-a.

Brzo merenje

Funkciji za brzo merenje dodata je funkcija merenja opsega i površine, samo kliknite na zatvoreno područje i vrednosti gornjih merenja će se prikazati u dinamičkoj nalepnici. Ako je potrebno da brojite više područja odjednom, držite pritisnutu tipku Shift dok birate područja.

Pojednostavljene mogućnosti Crop i Extend

Sa ovom pojednostavljenom opcijom više ne morate birati granice za izrezivanje ili proširenje naredbi. U brzom načinu odaberite sve potencijalne granice. Možete ih obrezati ili produžiti klikom i povlačenjem ili pomoću dve ručke (pogledajte slike dole).

Razbijte predmete u jednoj tački

Nova naredba INTERRUPT direktno deli liniju, luk ili krivulju u objekte u jednoj tački.