korisnički portal
Autodeskovog softvera

Generativni dizajn

Izgradnja   |   BIM   |   Revit

Generativni dizajn je konačan iskorak u konceptualizaciji, projektovanju i izgradnji. Otkrijte kako automatizacija i optimizacija pružaju novu slobodu i mogućnosti

Generativni dizajn

Projekat možete lako definisati i započeti izvođenje direktno iz dobijenog modela. Jednostavno možete postaviti ciljeve, definisati ulaze, izlaze i parametre te vratiti alternative koje se lakše vizualiziraju, filtriraju i rangiraju. Alternative se mogu odabrati i direktno popuniti kao elementi u Revit modelu.

Šta je generativni dizajn za Revit?

Generativni dizajn dostupan je u Revit-u 2021 svim korisnicima sa pretplatom na AEC Kolekciju. Korisnici se mogu dodeliti putem Autodesk naloga (Autodesk Account), a zatim mogu pristupiti ovom alatu putem kartice Upravljanje u Revit-u (Manage tab in Revit). Pretplatnici koji koriste Revit 2021 mogu pristupiti i nadograditi kod putem Dynam-a za Revit i koristiti ga za izradu studije prilagođenog dizajna koristeći Revit podatke i geometriju.

Generativni dizajn je nova fukcionanost u Revit-u 2021 za unošenje algoritamske skale, brzine i preciznosti u projektovanju.

 

 

Koje su prednosti generativnog dizajna?

Stručnjaci iz AEC industrije prikazuju šta generativni dizajn znači za budućnost projektovanja i razliku koju donosi u načinu na koji pristupaju svom poslu.

Pogledajte video (2:00 min.)

Što je generativni dizajn u Revit-u?

Generativni dizajn u Autodesk Revit-u je nova funkcionalnost dostupna kroz AEC Kolekciju u Revit-u 2021. Sada možete brzo generisati alternative projekta na temelju svojih ciljeva, ograničenja i ulaznih podataka kako biste dobili bolje mogućnosti za donošenje odluka na temelju podataka.

.Pogledajte kako Stamhuis koristi generativni dizajn

Šta ulazi u proces generativnog dizajna?

Generativni dizajn omogućava integrisaniji tok rada između čoveka i računara. Ovaj tok rada uključuje sledeće faze:

1. Generisanje

Ovo je faza kada sistem stvara ili generše mogućnosti projekta, koristeći algoritme i parametre koje je odredio projektant.

2. Analiziranje

Projekti generisani u prethodnom koraku se sada mere ili analiziraju koliko dobro postižu ciljeve koje je definisao projektant.

3. Rangiranje

Na temelju rezultata analize poređane su ili rangirane mogućnosti projekta.

4. Razvoj

Proces koristi rangiranje opcija projekta da bi se utvrdilo u kojem ga smeru treba dalje razvijati.

5. Istraživanje

Projektant upoređuje i istražuje generisane projekte, pregledajući rezultate na temelju njihovih izvornih kriterijuma.

6. Integracija

Nakon odabira optimalne opcije, projektant koristi ili integriše ovaj projekat u širi projekat ili rad na projektu.

 

GRAĐEVINSKA FIRMA KORISTI GENERATIVNI DIZAJN ZA OBNOVU URBANOG STANOVANJA

Jedna od najvećih japanskih građevinskih firmi razvija prilagođene sisteme koji koriste generativni dizajn za optimizaciju gradnje na malim parcelama.