korisnički portal
Autodeskovog softvera

Građevinsko rešenje je oduvek bilo ovde: Obnovljivi materijali

Izgradnja

Iako konvencionalna gradnja zavisi od ograničenih resursa i emituje visok nivo ugljenika, u porastu su alternativni obnovljivi materijali

Građevinsko rešenje je oduvek bilo ovde: Obnovljivi materijali

Verner Sobek AG razvio je energetski koncept za kliniku u Eisenbergu u istočnoj Nemačkoj. Ljubaznošću HG Esch, Hennef.

  • Iako konvencionalna gradnja zavisi od ograničenih resursa i emituje visok nivo ugljenika, u porastu su alternativni obnovljivi materijali.
  • Građevinski sektor odgovoran je za skoro 40% globalnih emisija ugljenika.
  • Obnovljivi materijali mogu pomoći u poboljšanju ekološke prihvatljivosti industrije, jer proizvodnja tradicionalnih materijala zavisi od ograničenih resursa.
  • Srećom, sada je dostupno mnoštvo alternativnih ideja za obnovljive materijale i efikasno upravljanje reciklažom.

 

Fokusirajmo se na sivu energiju“, kaže arhitekta i stručnjak za održivost Verner Sobek. Siva energija je termin koji se koristi za opisivanje primarne energije potrebne za izgradnju zgrade. A što se tiče uštede energije, mnogo je efikasnije koristiti građevinske materijale koji se mogu reciklirati tokom gradnje nego uštedeti energiju kada kasnije upravljate objektom.

Zbog toga se sve veći broj arhitekata oslanja na obnovljive materijale, uključujući i Sobek-a za kliniku u Ajzenbergu i Kaden + Lager arhitekte za Skaio, najviši drveni neboder u Nemačkoj.

Skaio je visok samo 34 metra (111 stopa). Prozori od poda do plafona probijaju se kroz svetlosivu oblogu poput saća u košnici. Neće proći dugo dok se ne izgradi viša nemačka drvena zgrada.

Ali nije visina Skaio objekta ta zbog koje je Berlinski studio zaslužio nagradu German Sustainability Award for Architecture u 2021. Objekat predstavlja pionirski izraz bolje održivost u građevinskom sektoru. Ne samo da je napravljen uglavnom od drveta - obnovljive sirovine koju mediji sve više opisuju kao rešenje za klimatski pozitivnu gradnju - za njenu izgradnju nije korišćen lepak. Prema Kaden + Lageru, sve komponente se mogu rastaviti i ponovo koristiti. To je model onoga što se može dogoditi kada se kombinuje planiranje zasnovano na potrebama, urbano zgušnjavanje i klimatski prihvatljiva gradnja.

Izazovna kultura rušenja

Nagrađivanje projekata poput Skaio označava posvećenost Nemačkog saveta za održivu izgradnju (DGNB) u borbi protiv odbačene kulture.

Ovogodišnja Pritzker nagrada, najprestižnija svetska nagrada za arhitekte, takođe odražava trend prepoznavanja arhitektonskih firmi koje daju prioritet očuvanju resursa. Laureati Pritzker-a za 2021. godinu, francuski arhitekti Lacaton & Vassal, više vole da dograđuju zgrade umesto da ih ruše.

Ovi pobednici predstavljaju važnu promenu paradigme u razmišljanju za industriju.

Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, sektor građevinske industrije odgovoran je za 38% globalnih emisija ugljenika i ne ide ka cilju Pariškog sporazuma da održi dovoljno brzo prosečno globalno zagrevanje ispod 2 stepena Celzijusa.

Kako globalno stanovništvo nastavlja da raste, sirovine poput peska i šljunka - koje su ključne za proizvodnju betona - postaju retke i skupe.

Sve je veći politički, ekonomski i ekološki pritisak na alternativne građevinske materijale u građevinskoj industriji.

Za nemačkog građevinskog inženjera, arhitektu i suinicijatora DGNB Sobek-a, ova promena u industriji je dobrodošla promena. Bio je svestan nedostatka resursa još devedesetih.

On danas ima carstvo kancelarija koje se proteže od Njujorka do Dubaija i Buenos Airesa.

Njegov portfolio se kreće od planiranja fasada i saveta o održivosti za kulu ADNOC u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, do razvoja energetskog koncepta za kliniku u Eisenbergu u istočnoj Nemačkoj.

„Koristimo razne građevinske materijale, koji se u potpunosti mogu reciklirati“, rekao je za DEKRA Solutions. „Pitanje kako povezati sve ove različite materijale vrlo je važno. Stvar je u tome da li se može osigurati da su svi spojevi takođe reverzibilni ili se stvaraju kompozitni materijali koji se više ne mogu reciklirati po tipu. “

Sobekova privatna kuća u Stuttgartu u Nemačkoj to najbolje objašnjava. Sobek naziva svoju privatnu kuću R128, koja zvuči pomalo poput droida Ratova zvezda i evocira slike neverovatne pametne kuće sa svim vrstama inteligentno umreženih naprava.

U stvari, ime je samo malo hiper skraćenica za njegovu adresu, Romerstraße 128. Ova skromna kuća u potpunosti je ostakljena i nalazi se na padini, okružena prirodom. Unutrašnjost je toliko minimalistička da biste pretpostavili da je nenaseljena. Sobekov dom je manifest za njegove misli: koristi što manje energije i sastoji se od materijala koji se mogu reciklirati i ponovo koristiti, uključujući bakarne ploče, staklo i čelične okvire koji su ranije bili deo drugih zgrada. „Moj san iz detinjstva bio je da živim u mehuriću od sapunice na zelenom polju“, dodaje Sobek. „Danas je to kubični mehur od sapunice.“

Giulia Peretti, menadžer timova za izgradnju fizike i održivosti u kompaniji Verner Sobek Green Technologies, ​​naglašava važnost mera kojima se nadoknađuje šteta nastala u prošlosti - pristupa kao što su ponovna upotreba i reciklaža već ugrađenih materijala. Princip koji stoji iza koncepta je da izgrađeno okruženje posmatra kao prostor u kome se građevinski materijal skladišti pre ponovne upotrebe i recikliranja kao dela cirkularne ekonomije.

Promena paradigme u građevinarstvu

Jedan primer ovog ideala je NEST, modularna istraživačka zgrada u kampusu Švajcarske savezne laboratorije za nauku i tehnologiju materijala (EMPA) u blizini Ciriha. Sobek je odgovoran za NEST-ov modul za urbano rudarstvo i reciklažu (UMAR), zajedno sa Dirkom. E. Hebel, profesor održive gradnje na Karlsruhe Institute of Technologi (KIT) i Felik Heisel. Bakarni pokrivač oko stakla nekada je bio crkveni stubni krov, a obloga je prenamenjena iz lokalne štedionice.

Poput Sobeka, Hebel je jedan od arhitekata koji unapređuju ovu promenu paradigme. Godinama je sa studentima sprovodio istraživanje alternativnih rešenja na Arhitektonskom odseku KIT na jugozapadu Nemačke. Dizajnirao je Mehr.Vert.Pavillon za Nemački savezni vrtni sajam 2019. godine. Kao i NEST u Švajcarskoj, i ova konstrukcija sadrži reciklirane materijale. Čelik nalik drvetu uglavnom dolazi iz termoelektrane na ugalj koja je demontirana severnije.

Hebel objašnjava da struktura ne koristi lepkove, pene ili boje, jer inače ne bi bilo moguće sortirati i reciklirati čak ni navodno ekološki građevinski materijal. „Od sada moramo dizajnirati i graditi tako da umesto da odlažemo materijale na deponije ili ih bacamo nakon rušenja zgrade, od njih možemo stvoriti dodatnu vrednost“, kaže on.

Iako Hebel priznaje da je potražnja za zgradama i dalje veća od broja materijala koji bi mogli da se vrate u materijalni ciklus, upotreba regenerativnih organskih materijala koji se proizvode, uzgajaju i uzgajaju na sunčevoj svetlosti, mogla bi da zatvori ovaj jaz u resursima. Poslednjih godina građevinska industrija eksperimentiše sa alternativnim građevinskim materijalima poput konoplje, bambusa i gljivica. Takvi eksperimentalni projekti uključuju Hebelov MicoTree koji je stvoren za Seulsko bijenale arhitekture i urbanizma 2017. i kompostirani Hi-Fi toranj koji koristi opeke na bazi micelija, a dizajnirao ga je američki arhitekta David Benjamin za Muzej moderne umetnosti u Nju Jork.

Međutim, zgrada ne postaje automatski održiva samo razboritim odabirom materijala. Hebel objašnjava da arhitekte moraju da pitaju kako će materijali biti povezani, koliko će zgrada biti popravljiva i izdržljiva i kako je opskrbiti električnom energijom i grejanjem. Opcija dekonstrukcije zgrade da bi nastavila put kroz kružnu ekonomiju takođe se mora uzeti u obzir od samog početka procesa planiranja.

Ekološki pasoš građevinskih materijala

Hebel vidi veliki potencijal u digitalizaciji za upravljanje informacijama o materijalima. „Potreban nam je katastar materijala i pasoš za svaki materijal“, kaže on, predlažući da takav registar treba da sadrži evidenciju o sastavu, proizvodnji i mehaničkim svojstvima svakog materijala, kao i koliki se materijal koristi u svakoj zgradi i kako je ugrađena. „Tada bismo znali gde su naši vredni materijali i kako da ih vratimo u promet.“

Trenutni alati za digitalizaciju, kao što je Autodesk Insight, softver za analizu efikasnosti objekta pomažu graditeljima na putu ka održivijoj gradnji. A nova usluga kružne ekonomije ReCapture švedske arhitektonske firme Vhite Arkitekter skenira postojeće objekte kako bi identifikovala materijale koji se mogu reciklirati.

Sobek je jednom upozorio na žrtvovanje stila u ime uštede resursa: Ako to učinite, ljudi neće biti uzbuđeni i nadahnuti održivim dizajnom, koji ne bi bio od koristi kružnoj ekonomiji. „Arhitektura mora biti lepa“, kaže on. „Zato što možemo da volimo i brinemo samo o lepim stvarima.“