korisnički portal
Autodeskovog softvera

InnoCell-ova modularna konstrukcija dostiže nove visine za hongkonšku inženjersku firmu

Izgradnja

U Hong Kongu je napredna inženjerska firma izgradila InnoCell - visoki toranj mešovite namene - koristeći modularnu konstrukciju i BIM.

InnoCell-ova modularna konstrukcija dostiže nove visine za hongkonšku inženjersku firmu
  • Hip Hing Engineering izgradio je InnoCell, prvu visokogradnju u Hong Kongu koja je koristila modularnu integrisanu konstrukciju (MiC).

  • MiC dozvoljava da se paralelno dešavaju građevinski koraci, s modularnim konstrukcijama koje su gotove van lokacije istovremeno sa radom na gradilištu.

  • Hip Hing je završio InnoCell šest meseci pre roka i postigao 600.000 sati rada bez nesreća tokom izgradnje.

 

Blistavi neboderi u Hong Kongu prošarali su čuvenu siluetu grada. Izgradnja ovih tornjeva je izuzetan podvig, a Hip Hing Engineering je podigao proces na viši nivo sa InnoCell-om, zgradom od 17 spratova koja pruža prostor za život i prostor za rad IT talenata.

 

Smeštena u hongkonškom naučnom parku, InnoCell je prva visoka zgrada u Hong Kongu koja koristi ono što grad naziva Modularna integrisana gradnja (MiC). MiC (poznatiji kao modularna konstrukcija) je metoda u kojoj se građevinske jedinice - u kompletu sa završnim oblicima, armaturama, okovima i nameštajem - prefabrikuju van lokacije, a zatim ugrađuju na lokaciji.

 

Modeliranje pomaže u pojednostavljivanju vremenske linije izgradnje

Hip Hing je zgradu InnoCell završio u oktobru 2020. godine nakon samo 14 meseci rada, isporučivši šest meseci pre roka. Ovaj vremenski sled je bio posebno impresivan s obzirom na razmere projekta usred poremećaja izazvanih pandemijom.

Inženjerska firma pripisuje ovaj uspeh svojoj strategiji zajedničkog korišćenja BIM (Building Information Modeling) i MiC. „Gradnju više ne gledamo kao na fizičke radove, već kao na industriju zasnovanu na tehnologiji u kojoj možemo da koristimo BIM, veštačku inteligenciju, automatizaciju i inovacije poput MiC-a da bismo pojednostavili procese i poboljšali kvalitet“, kaže Michele Lui, menadžer projekta u Hip Hing-u.

 

Hip Hing je prihvatio BIM u svim fazama izgradnje: planiranju, dizajnu, radovima na lokaciji i nadzoru. „BIM je odigrao presudnu ulogu u projektu InnoCell“, kaže Lui. „Služio je kao platforma za saradnju između našeg tima, dobavljača, kooperanata i drugih zainteresovanih strana.“

BIM je takođe pomogao firmi da izađe u susret klijentu i konsultantu, posebno na vrhuncu pandemije. Hip Hing je kreirao prikaze modela i fabričke crteže u 3D-u da bi ih klijenti i konsultanti mogli da gledaju na daljinu, dodajući napomene usput kako bi ih lakše razumeli.

Pored toga, BIM se integrisao sa tehnologijama kao što je 3D skeniranje pomoću dronova kao nadzor. Tim je periodično vršio skeniranje bespilotnih letelica i sakupljao te podatke u BIM kako bi nadgledao napredak na terenu. To je omogućilo Hip Hingu da izoštri fokus i optimizuje rad.

„Poređenjem podataka snimljenog stvarnog stanja na terenu pomoću tačaka u oblaku i 4D simulacijama konstrukcije, identifikovali smo područja na koja bi tim trebalo da se fokusira“, kaže Billi Vong, šef BIM-a u Hip Hing-u. „Otkrili smo probleme na licu mesta putem BIM-a i odmah ih rešili. Takođe smo mogli unapred da planiramo i smislimo najbolju opremu ili metode za ubrzanje gradnje. “

 

InnoCell zauzima modularan pristup izgradnji

MiC je takođe bio ključan za završetak InnoCell-a pre roka. Vong upoređuje MiC sa automobilskom proizvodnjom, sa odvojenim proizvodnim linijama koje paralelno proizvode delove. Primenjujući ovaj pristup na projekat InnoCell, izgradnja na terenu se dogodila istovremeno sa izradom i montažom van lokacije. Moduli - ili stambene jedinice, uključujući plafone, okvire, unutrašnje zidove, obloge, uređaje i armature - proizvedeni su u fabrici opremljenoj autonomnim mašinama kao što su robotske ruke za brzo, sistematsko, automatizovano sklapanje.

Te modularne konstrukcije nalik kutijama su zatim instalirane na licu mesta, a podizanje traje ne više od 30 minuta po modulu. Svakodnevno se instalira najviše 15 modula; svih 418 modula je u potpunosti instalirano u roku od 71 dana. „To je poput LEGO konstrukcije, tako da je brza i ima visoku stopu završetka“, kaže Lui. „To je paralelna izgradnja u fabrici i na licu mesta, što štedi vreme. Ova ušteda vremena može dovesti do novčane uštede. “

 

Pored bržeg, isplativijeg procesa izgradnje, MiC rešava i neka pitanja povezana sa tradicionalnom gradnjom. „Konvencionalne metode građenja pokreću se radnom snagom i na njih lako utiče loše vreme“, kaže Lui. „Kada je prevruće ili kišovito, moramo da zaustavimo posao. A u Hong Kongu imamo manjak kvalifikovanih radnika i starenje radne snage, što bi moglo dovesti do pada produktivnosti i mnogo većih troškova izgradnje. “

Sa MiC-om rad se može nastaviti bez obzira na vremenske uslove, jer se to radi u kontrolisanom zatvorenom okruženju. Štaviše, MiC koristi automatizaciju, koja može rešiti nedostatak radnika i omogućiti usavršavanje. Graditelji se mogu prebaciti na više uloga zasnovanih na znanju i tehnologiji, radeći zajedno sa mašinama.

Iako MiC koristi prefabrikaciju, dve metode se razlikuju i svaka ima prednosti. I prefabrikacija i MiC uključuju proizvodnju građevinskih komponenata van gradilišta, ali materijali za prefabrikaciju i dalje zahtevaju unutrašnju izradu ili srodne radove na montaži kako bi se svi delovi povezali. U međuvremenu, MiC moduli su samostalne, zatvorene jedinice koje uključuju sve završne obloge, čvora i fitinge. Ovi moduli se zatim podižu, slažu i spajaju vijcima da bi se formirala zgrada.

U pogledu vremena montaže na licu mesta, MiC preuzima vodeću ulogu, ali kada je u pitanju logistika, prefabrikacija ima prednost. „Montažne komponente su kompaktnije, pa ih je mnogo lakše transportovati u velikim količinama i držati inventar na licu mesta“, kaže Vong. „Za MiC je to volumetrični prevoz, tako da zahteva više logističkog planiranja, poput JIT pristupa (just-in-time). Civil 3D pomaže u stvaranju analize pomeranog puta, koja osigurava neometano i efikasno građevinsko okruženje za sastavljanje. “

 

 

Upravljanje otpadom je takođe bolje sa MiC-om. „Otpad se može preciznije kategorisati izvan lokacije i njime se efikasnije može upravljati u kontrolisanom prostoru poput fabrike, a ne na lokaciji, što je dinamično okruženje“, dodaje Vong.

 

Davanje prioriteta bezbednosti dovodi do manjeg broja nesreća

 

Sigurnost je za Hip Hing najvažnija. „Izgradnja je opasna i rizična u poređenju sa drugim industrijama, tako da kulturu bezbednosti negujemo“, kaže Lui. „Svaki naš inženjer ima sigurnosni stav.“

Za projekat InnoCell, građevinska firma je svoju posvećenost sigurnosti nastavila i udruživanjem sa start-up kompanijom koja proizvodi pametne kacige. Kacige su opremljene sistemom koji koristi Internet of Things (IoT) tehnologiju i 3D BIM raspored zgrade stvoren pomoću Autodesk Revit-a za izveštavanje o lokacijama radnika na licu mesta i njihovom zdravstvenom stanju u realnom vremenu.

Hip Hing je takođe koristio virtuelnu stvarnost (VR) i proširenu stvarnost (AR) u obuci o bezbednosti, pružajući radnicima zanimljivije, sveobuhvatnije iskustvo obuke. „Iako nisu bili na licu mesta, naši radnici mogu da osete kako je biti tamo kroz VR i AR“, kaže Lui. „Oni mogu isprobati različite scenarije i vizualizirati kako se postaviti u određenim operacijama.“

Kao rezultat integrisanja ovih tehnologija u svoju kulturu koja je najvažnija za bezbednost, Hip Hing je tokom izgradnje InnoCell-a ostvario 600.000 sati bez nesreća.

Inženjering zasnovan na znanju doprinosi svima

U poređenju sa prethodnim projektima, upotreba BIM-a i MiC-a dovela je do zamrznutog detaljnog dizajna u ranijoj fazi i kraćeg postupka isporuke, što je značilo da su građevinske radnje mogle početi ranije. „Početno vreme dizajna i troškovi su mnogo veći u poređenju sa tradicionalnim projektima“, kaže Lui. „Ali revizija je bilo manje, a isporučili smo ranije. Još uvek pronalazimo načine za optimizaciju procesa. “

Kompanija planira da usvoji integrisani BIM i MiC pristup u predstojećim projektima. Već se prijavio za dva karantinska objekta izgrađena u Hong Kongu prošle godine - jedan sa 901 jedinicom završen za 89 dana (jedan dan pre roka) i drugi sa 120 jedinica završenih za 63 dana (10 dana unapred), održavajući evidenciju rana isporuka.

Hip Hing veruje da će buduća građevinska industrija zavisiti od šireg usvajanja BIM-a i inovativnih tehnika kao što je MiC. „MiC je preskočni proces za našu industriju“, kaže Lui. „To je revolucionarna faza kada od tradicionalnih oblika prelazimo na industrijalizovaniji način gradnje.“

 

Kao takva, kompanija prihvata inženjerski model zasnovan na znanju, hvatajući učenje iz projekata kao što je InnoCell u zajedničko okruženje digitalnog znanja dostupno svima. Hip Hing deli svoje uspehe i naučene lekcije u kompaniji i širom građevinske industrije.

„Sa svakom prilikom dolazi i odgovornost za deljenje lekcija koje ste naučili“, kaže Lui. „Želimo da doprinesemo svojim znanjem kako bismo mogli svi zajedno da radimo u građevinskoj industriji na efikasniji i produktivniji način. Ne želimo samo da činimo dobro sami; takođe želimo da budemo ključni pokretač u hongkonškoj građevinskoj industriji. “

 

Izvorni članak preuzet sa: Modular Construction Elevates Hong Kong’s InnoCell High Rise (autodesk.com)

 

 

*