korisnički portal
Autodeskovog softvera

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektovanja i izgradnje ekosistema-PRVI DEO

Izgradnja   |   BIM

OpenBIM pomaže projektantskim i građevinskim timovima da razmenjuju informacije, a da pri tom i dalje koriste željeni softver za besprekoran tok rada od početka do kraja.

Bolje zajedno: OpenBIM vodi do povezanog projektovanja i izgradnje ekosistema-PRVI DEO
  • Šta je OpenBIM?
  • Kako funkcioniše OpenBIM?
  • Evolucija kompatibilnosti

Sećate li se dana razmene velikih projektnih datoteka samo da biste saznali da ih osoba na drugoj strani ne može otvoriti? Procesi su bili nespretni i doveli su do neefikasnih, fragmentiranih tokova rada. Dakle, koji je bolji način da se industrija arhitekture, inženjeringa i građevinarstva (AEC) nastavi sa modernizacijom?

 

Odgovor je BIM (Building Information Modeling), proces stvaranja i upravljanja informacijama za izgrađenu imovinu - od projektovanja i inženjeringa do izgradnje i rada. OpenBIM je zajednički jezik i standardi koji omogućavaju kompatibilnost

softverskih rešenja tako da se informacije mogu deliti bez obzira koje softvere koristite.

Iako je BIM unapredio industriju sa 3D digitalnim modelima vezanim za projektantske podatke, openBIM je još jedan ključni aspekt digitalne transformacije izgrađenog okruženja. Omogućava timovima u nekada srodnim disciplinama- kao što su arhitektonski, strukturalni i mehanički procesi - da razmenjuju informacije koristesteći njihov željeni softver.

OpenBIM pomaže građevinskim timovima da rade bolje, da isporučuju bolji “proizvod” svojim klijentima i da počnu da uviđaju potencijale industrije potpomognute digitalizacijom.

Šta je OpenBIM?

Jednostavna openBIM definicija je da je to način za multidisciplinarne timove koji ne koriste isti softver za razmenu informacija. Kroz skup zajedničkih standarda i radnih procedura, openBIM poboljšava protok podataka i omogućava interoperabilnost među timovima, alatima i procesima kroz svaku fazu izgradnje. OpenBIM nije proizvod; to je način rada.

Nekoliko AEC industrijskih organizacija podržava openBIM, poput britanske Open BIM Network. Izgradnja neprofitnog konzorcijuma buildingSMART, čiji je osnivač Autodesk, koordinira, ratifikuje i održava većinu aktivnosti oko openBIM-a kako bi unapredili usvajanje u celoj industriji. Organizacija ovako opisuje openBIM: „Tokom čitavog životnog ciklusa imovine, openBIM pomaže u povezivanju ljudi, procesa i podataka radi postizanja ciljeva isporuke imovine, rada i održavanja.“

OpenBIM nudi veću fleksibilnost firmama AEC-a, omogućavajući različitim softverskim programima da rade zajedno uvozom i izvozom podataka u formatu Industry Foundation Class (IFC)-globalni standard otvorenih podataka koji je nadgledan od strane buildingSMART-a pa su tokovi rada i saradnje lakši.

 

6 Osnovnih principa OpenBIM -a

U svojoj definiciji openBIM -a, buildingSMART navodi sledeće:

  • Kompatibilnost je ključna za digitalnu transformaciju u građevinskoj industriji.
  • Trebalo bi razviti otvorene i neutralne standarde kako bi se olakšala kompatibilnost.
  • Pouzdana razmena podataka zavisi od nezavisnih merila kvaliteta.
  • Tokovi rada saradnje poboljšani su otvorenim i agilnim formatima podataka.
  • Fleksibilnost u izboru tehnologije stvara veću vrednost za sve učesnike.
  • Održivost je zaštićena dugoročnim, kompatibilnim standardima podataka.

Kako funkcioniše OpenBIM?

Izgradnja zgrade od početka do kraja zahteva koordinisane napore različitih disciplina, poput arhitekata, inženjera i generalnih izvođača. Te discipline su često u različitim kompanijama i one koriste različite softvere. OpenBIM stvara zajednički jezik za veću transparentnost i zatvara komunikacijske praznine. Svi koji su uključeni u projekat mogu da koriste svoj omiljeni softver i sačuvaju podatke o projektu kao IFC datoteku koja odgovara svim softverima.

Na primer, recimo da će arhitekta koristiti Autodesk Revit; građevinski inženjer će koristiti Trimble Tekla Structures; i mašinski i elekto inženjeri - koji projektuju kanale, cevovode i elektriku - rade u MagiCAD -u. Iz perspektive toka posla, to bi moglo izgledati kao najgori scenario: niko ne koristi istu stvar. Različiti programi proizvode različite rezultate, što dovodi do gubitka podataka, zaobilaženja i prepravljanja prilikom razmene informacija o projektu. OpenBIM pristup omogućava primopredaju informacija između različitih disciplina putem IFC datoteka.

Evo gde prednosti openBIM -a i IFC -a zaista počinju da se pojavljuju: Arhitekta može vezati metapodatke za određene elemente projekta. Na primer, arhitekta projektuje svoj model imajući u vidu IFC. Određeni delovi metapodataka vezuju se za različite delove projekta, poput zida, tako da su prilikom izvoza IFC -a informacije - poput lokacije prozora i vrata i specifikacija materijala - na pravom mestu dok druge discipline moraju referencirati podatke, svaki radeći u svom specifičnom delokrugu rada.

OpenBIM podrazumeva različite timove koji izvoze u IFC format radi saopštavanja trenutnog stanja svog dela projekta. Ostali timovi koriste tu datoteku kao referencu, radeći tako kako bi pružili dobar, koordiniran projekat.

Možete ga još malo raščlaniti ako pogledate dve vrste datoteka koje stvaraju zajednički jezik u openBIM -u:

Industry Foundation Class (IFC)

IFC datoteka je de facto otvoren standard kompatibilnosti za BIM. To je digitalni tip datoteke koji omogućava razmenu informacija između različitih softverskih aplikacija koje ne govore istim jezikom. Projektni timovi biraju određenu definiciju prikaza modela, koja definiše određenu verziju IFC datoteke koja će se koristiti, tako da bi sve strane govorile potpuno istim jezikom. Slično PDF -u, IFC je referentni model i način arhiviranja i pregledavanja podataka, ali nije alatka za pisanje. Korišćenjem IFC -a, openBIM omogućava svim učesnicima u projektu da koriste platformu za projektovanje koju preferiraju.

BIM Collaboration Format (BCF)

Pod okriljem openBIM-a postoji još jedan oblik, nazvan BIM Collaboration Format (BCF), kojim takođe upravlja buildingSMART. BCF komunicira o problemima projektovanja na različitim platformama. Bez obzira ko je autor BIM podataka i koji se alat koristi za praćenje problema, drugi mogu označiti i pratiti probleme u svojim omiljenim alatima pomoću BCF-a.

Evolucija kompatibilnosti

Prelazak sa izdvojenih i izolovanih procesa na otvoreni ekosistem stvaraju se nove mogućnosti za AEC industriju. Međutim, za dostizanje ovog nivoa kompatibilnosti podataka bile su potrebne decenije.

Kompanije su se osamdesetih bavile otvorenim formatima datoteka kao što je DXF. 1994. godine, AEC i softverske organizacije su se okupile kako bi osnovale Međunarodnu alijansu za kompatibilnost, koja će na kraju 2005. godine postati buildingSMART. Do 1996. godine, kompanije su osmislile softver koji je usklađen sa IFC -om. BuildingSMART neprestano revidira i poboljšava IFC standard kako bi pomogao AEC-u da dostigne budućnost zasnovanu na podacima.

Kako su BIM procesi prešli u cloud platforme, openBIM standardi nastavljaju da se razvijaju i oblikuju međusobnu saradnju i kompatibilnost unutar AEC industrije. Evo dva načina na koja će openBIM standardi podržati još veću kompatibilnost u bliskoj budućnosti:

Od masivnih datoteka do detaljnih podataka

Kako openBIM sada radi, tako IFC datoteke sadrže celokupan radni opseg svih disciplina. Ali razmena velikih datoteka nije najbolji način za prenos informacija: cilj je da se te razmene informacija razbiju na još preciznije informacijske elemente. IFC datoteka sadrži desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada komponenti. Valuta se prebacuje sa ovih velikih diskretnih datoteka na detaljnije podatke. Ako arhitekta nekom inženjeru pošalje datoteku od 850 MB, ona često sadrži suvišne informacije koje nisu relevantne za obim posla tog inženjera. Deljenje detaljnih podataka znači da saradnici mogu poslati skup odabranih informacija ili ažurirati određene delove projekta.

API -ji će povezati podatke i približiti se industrijskom oblaku

Kako se IFC-a razvija u manje dijelove informacije, mehanizam za razmenu se takođe pomera sa procesa zasnovanog na datotekama, ljudski vođenog, export-upload-download-import procesa, na automatizovaniji protok podataka sa aplikacijama za programiranje (API), ili posrednički delovi koda koji omogućavaju povezivanje dva različita programa. Zamislite API -je kao stvaranje kanala koje možete popuniti podacima.

Prednosti API -ja koji povezuju detaljne podatke uključuju:

Podaci API ja će omogućiti učesnicima u projektu da rade na svojim određenim tokovima rada i povezati ih sa određenim podacima koji su im potrebni.

Ovi API -ji podržavaju napredak cloud rješenja, povezanog ekosistema cloud platformi, poput Autodesk Forge -a. Jedini način da se to postigne je da postoji interoperabilnost među svim ovim API -jima za cloud platformu, koja radi na detaljnim podacima.

Automatizovana razmena podataka rezultira većom produktivnošću i efikasnošću, koja je industriji preko potrebna.

Evo četiri kompanije koje koriste Autodesk -ove API -je za povezivanje podataka, ljudi i tokova posla i za poboljšanje kompatibilnosti:

Resolve je izgradio integraciju koja omogućava prenos datoteka sa Autodesk BIM 360 na Oculus Quest VR slušalice radi vizualizacije modela.

Datum360 je stvorio integraciju za spajanje podataka tehničkog inženjeringa sa odgovarajućim modelima.

hh2 povezuje podatke za upravljanje projektima i finansijske informacije sa Autodesk Build-om sa svojim univerzalnim modelom konstrukcije.

Newforma je razvila Newforma konektor za BIM 360, u kojem su datoteke integrisane sa zapisom projekta za njegovu potpunu sliku.

Nastaviće se…

Članak napiso KYLE BERNHARDT, on vodi tim Autodeskove industrijske strategije usredsređen na to kako tehnologija može pomoći građevinskoj industriji da postane održivija, efikasnija i sigurnija.

Izvorni članak preuzet sa:  OpenBIM Leads to Connected Design and Build Ecosystems (autodesk.com)