korisnički portal
Autodeskovog softvera

6 trendova u arhitekturi, inženjeringu i građevinarstvu koje očekujemo u 2022

Izgradnja   |   BIM   |   Revit   |   Inovacija

Ovi arhitektonski, inženjerski i građevinski trendovi će zauzeti prvo mesto 2022. Evo šta vlasnici i poslovni lideri treba da znaju da bi se pripremili.

6 trendova u arhitekturi, inženjeringu i građevinarstvu koje očekujemo u 2022
  • Rad na daljinu i saradnja su tu da ostanu, zahtevajući nove metode vizuelizacije — i povećane bezbednosne zahteve.
  • Digitalne tehnologije i automatizacija će pomoći u rešavanju svega, od održavanja objekata do problema sa lancem snabdevanja.
  • Razgovor o održivosti se okreće ka već dobro poznatom ugljeniku dok nove ideje pokreću kaskadu izdvajanja inovacija.

Ako se nešto može identifikovati kao glavni narativ prethodne promenljive, neizvesne godine, to je adaptacija. Preduzeća za arhitekturu, inženjering i građevinarstvo (AEC) su reagovala, rekalibrisala i evoluirala svoje radne metode 2021. godine usred brze digitalizacije i stalnih izazova u lancu snabdevanja. Kroz sve to, shvatili su kako da naoštre svoje olovke i da to urade.

Ipak, u vreme kada se čini da su smetnje svakodnevni događaj, a svega osim kreativnosti nedostaje, adaptacija nije bila samo reakcija – ona je postala konstantno stanje. Od usvajanja prakse održivosti na širem nivou do radikalnih skokova u tehnološkim inovacijama, ogromne promene u AEC industrijama će se nastaviti 2022. godine i služiće kao katalizatori za promenu modela saradnje, novih tehnologija, pa čak i virtuelne stvarnosti.

Evo šest trendova u arhitekturi, građevinarstvu i šire koje očekujemo ove godine.

1. Usklađivanje industrije kroz vizuelizaciju

U sve više rad-od-kuće svetu, saradnja – gde i kako, timski rad i ideje – postaje mnogo važnija. Za arhitekte i inženjere, interaktivna vizuelizacija dizajna će premostiti fizičku distancu i otvoriti nove mogućnosti. Mnogi u industriji shvataju da je svet proširene realnosti (XR) koji se brzo kreće novo okruženje za rad.

Tehnologije za igre i XR (kao što je Iris VR) dopunjuju tradicionalne AEC tokove rada, čine virtuelna okruženja sveobuhvatnijim i isplativijim, pojednostavljuju upravljanje složenim projektima i omogućavaju dobijanje različitih ponuda. Nedavni primer ovoga je inženjerska firma u Norveškoj pod nazivom Norconsult. Nedavno su projektovali most Route E39 koristeći sveobuhvatnu tehnologiju virtuelne stvarnosti (VR) kompanije Unity da bi klijent mogao da sagleda projekat još u ranoj fazi I na taj način ubrza donošenje odluka.

Ove vizuelne platforme će pomoći u zajedničkom oblikovanju budućih urbanih sredina, od pojedinačnih struktura do čitavih metropola. Američko društvo građevinskih inženjera (ASCE) je već aktivno na ovom slučaju, u partnerstvu sa svetskim vizionarskim eksperimentalnim projektom, liderima i tehnolozima kako bi izgradili XR okruženje pod nazivom Future World Vision. Projekat prikazuje scenarije koji zamišljaju kako bi se mogli izgraditi gradovi budućnosti, ilustrujući načine na koje virtuelni svetovi mogu bolje da rešavaju današnje probleme u stvarnom svetu.

Govoreći o metaverzumu, sveobuhvatnija onlajn okruženja, kao što je The Wild, imaju potencijal da transformišu način na koji dizajn i arhitektura funkcionišu. Osim adrenalina, projektantski timovi mogu da iskuse masovnu izgradnju i izradu prototipova i, u izvesnom smislu, zapravo provode vreme u predloženim projektima, što dovodi do praktičnije I bolje saradnje. Ispitivanje fasada na energetske performanse i mogućnosti izgradnje biće jednostavnije; prezentacije će biti sveobuhvatnije; a odobrenja će biti brža kada se više zainteresovanih strana može sastati u virtuelnom objektu pre nego što se stvarno i izgradi.

2. Povećanje važnosti digitalnih blizanaca za vlasnike

Dok se vlasnici suočavaju sa pitanjem kako da ponovo osmisle, prenamene ili ponovo iskoriste svoje zgrade i imovinu, podaci će dati odgovor. Sa digitalnim blizancima — digitalnim prikazima struktura koje prate i analiziraju sve vrste stvarnih podataka o performansama — vlasnici i projektanti mogu dobiti neverovatan uvid u to kako bi njihovi sledeći projekti trebalo da izgledaju. Prologis, koji poseduje ogroman logistički portfolio, ulaže velika sredstva u praćenje podataka o zgradama, što pomaže svima koji su uključeni da uče iz načina na koji hiljade struktura radi.

Korisnost ove tehnologije znači da će više vlasnika ili zaposliti arhitekte i inženjere koji imaju iskustva sa digitalnim blizancima ili će angažovati spoljne firme za pružanje ove usluge. Ovo će biti jedan od faktora koji će arhitektonske i inženjerske firme povući u više operativnu ulogu, otvarajući nove odnose i poslovne mogućnosti sa klijentima. Firme kao što su KEO i Beca koje već počinju da nude nove usluge digitalnog blizanca, a druge će slediti njihov primer. Kao i mnogi drugi trendovi koji oblikuju ovu godinu, prikupljanje i analiza podataka biće tražena veština.

3. Automatizacija kao rešenje za probleme rada i lanca snabdevanja

Automatizacija će sve više biti suštinski alat za projektovanje oko nedostatka materijala i kvalifikovanih radnika, pomažući da se olakšaju izazovi projekta i radne snage i zastoj u lancu snabdevanja. Projektovanje 100 zgrada će rezultirati sa 100 različitih vizija, ali sa ulaganjem u automatizaciju, značajan deo posla na projektovanju postaje poluautomatski, što je posebno ključno kada se suočavamo sa nedostatkom inženjera. Projektovanje takođe postaje brže.

U Velikoj Britaniji, projektantska firma Ramboll koristi Autodesk Advance Steel softver za detalje čelika kako bi automatizovali projektovanje putnih portala odnosno presjeka, smanjujući troškove za 40% i projektujući za nekoliko minuta ono što je nekada trajalo satima ili čak danima. SYSTRA, velika evropska infrastrukturna firma, koristi 3D parametarsko modelovanje u Autodesk Revit-u za automatizaciju projekata mostova. Ova rešenja će biti sve vrednija u projektovanju koji koristi kodove, štedeći arhitektama i inženjerima vreme potrebno za ručnu procenu parametara projekta, omogućavajući im da se više fokusiraju na kreativni rad što I čini svaki projekat posebnim.

4. Pojačani fokus na utelotvoreni ugljenik

Kada je u pitanju ukupni ugljenik, AEC industrija je ostvarila napredak u rešavanju operativnog ugljenika, sa manje pažnje posvećene ugrađenom ugljeniku (emisije stvorene ekstrakcijom, rafinacijom, proizvodnjom i premeštanjem materijala). Ali zbog uspešnih napora da zgrade budu energetski efikasnije, ugrađeni ugljenik postaje sve veći faktor u emisiji gasova staklene bašte. Na sreću, jedna od obećavajućih tema koje su se pojavile na klimatskom samitu UN-a COP26 bilo je shvatanje da teška industrija i utelovljeni ugljenik zahtevaju hitnu pažnju i skalabilna rešenja kao deo svetske strategije za smanjenje emisija. Mnogi građevinski zanati i proizvođači materijala odgovorili su na poziv sa čvrstim mapama puta, obećanjima u celoj industriji za smanjenje emisija i usavršavanjem novih industrijskih procesa kao što su zeleni čelik i cement koji hvata ugljenik.

Promena je već u toku. Na primer, start-up kompanije kao što je CarbonCure prikupljaju ugljenik i ugrađuju ga u liveni beton, a Nucor, najveći proizvođač čeličnih konstrukcija u SAD, počeće da proizvodi svoje nove Econiq čelične proizvode 2022. godine—sve 100% pokretane zelenom energijom. Male, ali inovativne ideje poput ovih, zajedno sa širim krugom klijenata i građevinske industrije, imaće kaskadni efekat na ostatak sveta. Za projektante će biti važno da se ne fokusiraju na smanjenje ugrađenog ugljenika u vakuumu. Kompromisi između troškova, ugljenika (operativnog i ugrađenog), materijalnog otpada, pa čak i vode moraju se uzeti u obzir o uticaju na životnu sredinu. Prihvatanje novih materijala i projektovanje zgrada pomoću tehnoloških alata—kao što je Spacemaker, koji pomaže projektantima da planiraju održivije projekte, i Innovyze, koji analizira vodenu infrastrukturu—može značajno smanjiti uticaj budućih zgrada na životnu sredinu.

5. Otpornije zgrade zahvaljujući Internetu stvari (IoT)

Klimatske promene su izvršile veći pritisak na rad infrastrukture, posebno u pogledu sistema koji prolaze kroz zgrade. U eri kada projektovanje infrastrukture treba da se preispita, a građevinski propisi moraju da evoluiraju za brzo menjanje okruženja, arhitektura i konstrukcija su pozvani da stvore zgrade koje su pametnije, efikasnije i postavljene tako da se izbegnu pustoši sutrašnje klime.

Uzmite u obzir značajan napredak u potrošačkoj tehnologiji koji je već na tržištu za praćenje ličnog zdravlja proveravanjem otkucaja srca ili davanjem dijagnoze: IoT podaci će igrati tu ulogu za zgrade. Kako se neboder ponašao tokom zemljotresa i šta bi se moglo poboljšati? Kakav je kvalitet vazduha u stambenoj zgradi? Zgrade, vlasnici i gradovi traže tehnologiju za praćenje i procenu učinka, pomoć u predviđanju i sprečavanju problema i bolje projektovanje pametnih zgrada i gradova budućnosti.

6. Strategije podataka za rad na daljinu i hibridna preduzeća

Potpuni rad na daljinu i hibridni rad neće nestati uskoro, ako i ikada nestanu. A to predstavlja jedinstven izazov kada je u pitanju zaštita intelektualne svojine (IP) i podataka o klijentima tokom saradnje na kućnim i poslovnim mrežama. Pošto su se rizici od ransomvare-a i hakera povećali, imati strategiju podataka kao kompanija je mnogo važnije—i zahtevaće odgovarajuću investiciju da bi se postavili neophodni alati, zaštita i ljudi.

IT profesionalci koji su se ranije fokusirali na zatvorene sisteme moraće da unaprede svoje znanje da bi razumeli kako da ojačaju svoje mreže i zadrže IP bezbednim. Ali kada to urade, svima će biti bolje u budućnosti. Kada svi budu mogli da rade u tom režimu, cela industrija će biti efikasnija, sposobnija da deli posao i fleksibilnija, znajući da je digitalni tok podataka siguran, pouzdan i zaštićen.

Izvorni članak preuzet sa: 6 Trends in Architecture, Engineering, and Construction for 2022 (autodesk.com)