korisnički portal
Autodeskovog softvera

Kako su AutoCAD i Autodeskovi alati za arhitekturu doprineli proširenju švedske bolnice

Kompanija Tyrénsu AB je uz pomoć Autodesk alata proširila veliku švedsku bolnicu

Kako su AutoCAD i Autodeskovi alati za arhitekturu doprineli proširenju švedske bolnice

"Ubrzo smo shvatili da bi trebalo da radimo sa informacijskim modelom pomoću alata za arhitekturu. Upotreba blokova sa ​​više prikaza i skupova svojstava bili su nam posebno korisni. Blokovi sa više prikaza mogu se lako zameniti, što je imalo velikog uticaja na to koliko su bili prilagođene za pojedina bolnička odjeljenja.

Vilhelm Brunus
CAD projektant
Tyréns AB

[OBRÁZEK]

Najvažnija stvar u celom Skövde-u

Skövde je grad sa 40.000 stanovnika u centralnoj Švedskoj, a pored univerziteta i fabrike Volvo, život se vrti oko bolnice koja opslužuje celo područje. Bolnica Skövde je deo regionalne bolnice Skaraborgs Sjukhus i najveća je od svih ustanova. Trošak  proširenja procenjen je na 400 milion SEK, odnosno gotovo 40 miliona evra, a projekat je uključivao novu infrastrukturu, kanalizaciju, rezervne generatore, pa čak i mrežu puteva. Uz infrastrukturu trebalo je osnovati i novo odeljenje za ginekologiju i porodilište, pedijatriju i specijalizovano stomatološko odjenje.

Iz tog razloga je Vilhelm Brunus postao deo projekta. Vilhelm radi kao CAD projektant u goteburškoj firmi Tyréns AB i oslanja se na AutoCAD i specijalizovani skup alata za arhitekturu. Davno pre nego što je gradnja započela u januaru 2017. godine, Vilhelm je u AutoCAD-u počeo projektovati kompleks sa 4 sprata, od 8 000 kvadratnih metara. „Obično počinjem na temelju dokumenata glavnog arhitekte - on priprema master plan, a zatim radim na samoj zgradi", objašnjava Brunus. "Fokusiraću se na njegovu veličinu, svrhu i koliko detaljno trebamo projektovati. Odmah nakon toga ću izložiti sve glavne elemente zgrade: stubovi, spoljašnji zidovi i izgled svake etaže. U isto vreme razmišljam o tome kako samu zgradu treba podeliti. "

„Tada se usredsredim na željene rezultate: koliko metara ovog zida nam je potrebno, koliko kvadratnih metara će imati ova vrsta krova i tako dalje. Moram se potruditi da kasnije dobijemo upravo te rezultate iz programa. Za mnoge projekte ovo se pitanje nikada neće postavljati, jer se proračun počinje smanjivati, a subjekti koji upravljaju celim procesom se menjaju u izgradnji. Međutim, na projektu stomatološkog odeljenja smo sarađivali sa građevinskom firmom Byggdialog AB koja se želela više uključiti u modelovanje i rad na računarskom interfejsu. Tako smo dobili jedinstvenu priliku za korišćenje skupova nekretnina u većem obimu. Ovo je bilo ključno za projekat koji je zasnovan na podacima i rad sa informacijskim modelom koji smo pripremili."

Donošenje odluka na temelju podataka

Rad sa informacijskim modelom isplatio se i pre početka građevinskih radova - u vreme kada je bilo potrebno redizajnirati dva sprata, tj. gotovo polovinu čitave zgrade. „Morali smo temeljno redizajnirati celi sprat, ali tlocrt je pripremljen od početka kako bi bio fleksibilan", seća se Vilhelm Brunus.

Fleksibilnost u projektovanju je jedna stvar, ali fleksibilnost u samom projektu je druga. Kao što Vilhelm Brunus objašnjava, u Tyréns-u su mislili i na jedno i na drugo: „Znali smo da različita bolnička odeljenja imaju različite potrebe: negde im treba više prostora za administrativno osoblje, negde više soba za ispitivanje. Izvrsna stvar bila je u tome što je Agneta Larson, arhitekta koja je bila odgovorna za funkcionalnost prostorija, u početku uočila potrebu za pristupom koji se temelji na podacima koristeći se Multiview Block Reference i skupom svojstava alata za arhitekturu.

Agneta je postavila odgovarajuće zahteve i osigurala nam to da ćemo moći koristiti podatke u modelu. Rad sa Multiview Block Reference opcijom osigurao nam je lagane izmene, što je imalo velikog uticaja na to koliko su bile prilagođene za pojedinačna bolnička odjeljenja. Još jedna prednost je ta što je sa Property opcijom uvek jednostavno i prikladno raditi sa alatima za arhitekturu. "

Poslednja provera…

Kad se promene dogode - a promene se uvek događaju - mora postojati mogućnost za brzu realizaciju. Automatizacija je bila apsolutno potrebna na tako velikom projektu. „Obično prenosimo datoteke na projektni portal, a zatim šaljemo reference u DWG formatu s spoljašnjim referencama. Na stomatološkoj klinici morali smo dodati poglede na gotovo svaku prostoriju u zgradi. Ukupno ih je bilo oko dve do tri hiljade. "

„Želeli smo automatizovati što više faza celog postupka. Kako bismo bili sigurni da uvek dobijamo ispravne nacrte od različitih konsultanata, koristili smo njihove DWG (i IFC) datoteke - da, naučio sam puno o skriptama", smeje se Vilhelm Brunus.

Ovaj stomatološki projekat bio je pomalo poput poseta stomatologu: ponekada samo malo boli. Srećom - i zahvaljujući AutoCAD-u i alatima za arhitekturu - projekat je izmamio osmeh na Vilhelmovom licu ali i licima celog arhitektonskog tima.

Za više informacija o AutoCAD-u i specijalizovanim alatima posetite autocad.com.

1. https://www.skovdenyheter.se/article/ny-vag-runt-sjukhuset/

[OBRÁZEK]

[OBRÁZEK]

[OBRÁZEK]

Autodesk, logotip Autodesk, AutoCAD i DWG su registrovani zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi kompanije Autodesk, Inc. i / ili njenih filijala u Sjedinjenim Državama i / ili drugim zemljama. Sva druga imena, proizvoda ili zaštitne marke vlasništvo su njihovih vlasnika. Autodesk zadržava pravo promeniti ponudu, specifikacije i cene svojih proizvoda i usluga u bilo kom trenutku bez prethodne najave i nije odgovoran za topografske ili grafičke greške koje se mogu pojaviti u ovom dokumentu. © 2018 Autodesk, Inc. Sva prava zadržana.