korisnički portal
Autodeskovog softvera

Design&Make 2024

State of Design & Make izveštaj je globalna, godišnja studija za lidere koji projektuju i stvaraju. Ove godine Autodesk je anketirao i intervijusao 5.399 lidera industrije i stručnjaka širom sveta. Kvantitativni podaci (n= 5.368) prikupljeni su između jula i septembra 2023. putem 20-minutne onlajn ankete. Autodesk se udružio sa Qualtrics-om za prikupljanje ovih podataka. Pored toga, obavljen je 31 kvalitativni intervju sa poslovnim liderima.

Design&Make 2024

Šta je Design&Make izveštaj?

State of Design & Make izveštaj je globalna, godišnja studija za lidere koji projektuju i stvaraju mesta, objekte i iskustva. Identifikujući koji su to pokretači promena koji oblikuju današnje donošenje poslovnih odluka, kako bi pomogli liderima da donesu, dobro informisane, strateške odluke o tome kako odrediti prioritete i ulagati u budućnost.

Kroz intervjue sa hiljadama stručnjaka, ovaj izveštaj identifikuje najveće pokretače koji oblikuju poslovne odluke danas, ali i za budućnost.

 

 

Kontrola troškova se pojavljuje kao najveći poslovni izazov

Top 5 izazova koji pokazuju promene iz godine u godinu

 

 

 

 

 

 

AI je došao na prvo mesto

Top 5 radnji koje pokazuju promene iz godine u godinu

Kroz oči šire javnosti, veštačka inteligencija (AI) postala je mejnstrim kada je kompanija za istraživanje veštačke inteligencije OpenAI objavila ChatGPT krajem 2022. Kada su generativni prethodno obučeni transformatori (GPT) modeli ugrađena u ChatGPT, AI je odmah gurnuta u globalnu pažnju

Odgovor na Autodeskove alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji takođe govori o brzini usvajanja ove nove tehnologije u industriji arhitekture, inženjeringa, dizajna i operacija (AECO), dizajna i proizvodnje (D&M) i industrije medija i zabave (M&E).

Za Autodeskove proizvode sa generativnim dizajnom i veštačkom inteligencijom za različite industrije, angažovanje korisnika je poraslo za 24% od januara 2023. do novembra 2023

Sa veštačkom inteligencijom koja je sada čvrsto uspostavljena kao strateški prioritet, preduzeća se utrkuju da iskoriste njen potencijal – i ulažu velika sredstva kako bi izbegla da budu ostavljena. Samo u poslednje tri godine, 72% ispitanika State of Design & Make ankete iz 2024. kaže da su njihove organizacije povećale potrošnju na veštačku inteligenciju i tehnologiju u nastajanju, a 27% ih kvalifikuje kao da su njihova ulaganja „snažno porasla“.

Gledajući samo poslednju godinu ili dve, lako je videti koliko se brzo polje veštačke inteligencije kreće, a ovaj brz tempo promena je nešto što organizacije treba da vode računa o njima i da se za njih osposobe osoblje. U stvari, lideri sa kojima smo razgovarali kažu da kompanije treba da ulažu u ljude čiji je jedini posao da budu ispred evolucije veštačke inteligencije.