korisnički portal
Autodeskovog softvera

Kako prenamena objekta daje nekorišćenim zgradama novi životni vek

Prenamena objekta čuva istorijska mesta i transformiše prazne zgrade u nove domove, kancelarije i hotele dok ima finansijski i održivi smisao.

Kako prenamena objekta daje nekorišćenim zgradama novi životni vek
  • Prenamena ima mnogo oblika, od očuvanja nasleđa do transformacije praznih zgrada u mogućnosti za revitalizaciju zajednica.
  • Produženje životnog veka zgrada je održiva strategija sa društvenim i finansijskim prednostima.
  • Istražite 10 primera prilagodljive ponovne upotrebe kroz primere, donoseći novu vrednost i namenu napuštenim i oronulim zgradama.

 

Postoji poznata izreka arhitekte i stručnjaka za održivost Karla Elefantea: „Najzelenija zgrada je ona koja je već izgrađena. Stručnjaci predviđaju da će 90% razvoja nekretnina u narednoj deceniji biti usmereno na renoviranje i ponovno korišćenje postojećih struktura. Lako je shvatiti zašto: projekti prenamene su generalno brži, isplativiji i održiviji za izgradnju od novih zgrada.

Šta je prenamena?

Prenamena je ponovna upotreba zgrada koje su nadživele svoju prvobitnu namenu. Njegovi glavni ciljevi uključuju očuvanje arhitektonskog i kulturnog nasleđa, transformaciju jednog urbanog dela i podsticanje društvenih promena. Ipak, ovi pristupi imaju zajednički cilj a to je da se produži korisni vek zgrada kako se društvene i tehnološke potrebe razvijaju.

Tipovi prenamene u arhitekturi

Prenamena može imati mnogo oblika. U arhitekturi, prenamena se odnosi na promenu postojeće načina korišćenja postojeće strukture za novu upotrebu, kao što je pretvaranje praznih zgrada u škole, javne parkove, kancelarije ili stanove.

Istorijsko očuvanje

I prenamena i istorijsko očuvanje mogu spasiti istorijske zgrade, ali pristupi su različiti. Prenamena ima za cilj da promeni namenu stare zgrade ili lokacije za novu upotrebu; ovaj proces se često posmatra kao kompromis između očuvanja i rušenja. Nasuprot tome, istorijsko očuvanje održava postojeći oblik, integritet i materijale zgrade. Spoljašnja dogradnja i izmene ne spadaju u delokrug ovih izmena, ali minimalno invazivne mehaničke, električne i vodovodne nadogradnje (MEP) i radovi potrebni za ispunjavanje novih građevinskih standarda su generalno odgovarajući, prema standardima koje je objavila Služba nacionalnih parkova, koja upravlja Nacionalnim registrom istorijskih mesta.

Jedna od najvećih prednosti prenamene u odnosu na istorijsko očuvanje je fleksibilnost korišćenja novih arhitektonskih materijala dok se i dalje ostaje očuvana prvobitna struktura objekta. Ovaj pristup poboljšava performanse zgrade dok smanjuje otisak ugljenika.

Renoviranje

Prenamena podrazumeva renoviranje. Dok je renoviranje generalno ograničeno na popravku i dopunu zgrade ali očuvanje prvobitne namene zgrade, prenamena podrazumeva transformaciju upotrebe.

Integracija

Integracija uključuje izgradnju oko originalne strukture, očuvanje te strukture dok je unutra nova namjena. Jedan upečatljiv primer integracije je vodotoranj Jegersborg u Danskoj, koji je Dorte Mandrup pretvorila u studentski dom.

Fasadizam

Fasadizam je način očuvanja fasade zgrade takav da ostaje fasada dok se ruši veći deo ostatka zgrade da bi se zamenila modernom strukturom. Proces je poznat kao fasadektomija; čuva pogled na ulični pejzaž, ali je skup jer fasada, koja se obično gradi od krhkih istorijskih materijala, treba da bude podržana i zaštićena tokom izgradnje. Zagovornici za istorijsku zaštitu obično gledaju na fasadizam kao na lošu zamenu za očuvanje čitave zgrade, ali pristalice smatraju da je to bolja alternativa od brisanja istorijskog.

Infrastruktura

Dok se većina prenamena fokusira na same zgrade, neki od najinovativnijih projekata prenamene transformišu zastarelu ili nekorišćenu infrastrukturu dajući karakter zajednici u kojoj se nalazi.

Čuveni primer prenamene u infrastrukturi je High Line u Njujorku. Nekada uzvišena pruga poznata kao West Side Elevated Line, ovaj uzvišeni park vijuga kroz skoro 2,5 milje kroz donji Menhetna i sadrži više od 500 vrsta biljaka i drveća, odmorišta i balkona, pijacu hrane na otvorenom i pristupne rampe.

Koje su prednosti prenamene objekta?

Prednosti prenamene objekta su dalekosežne, obuhvataju ekonomske, društvene i ekološke koristi.

Održivost

Zanimljiva činjenica: novoj energetski efikasnoj zgradi može biti potrebno 10 do 80 godina da prevaziđe uticaj na životnu sredinu sopstvenog procesa izgradnje. Zamislite zgradu kao veoma veliku proizvodnu robu; produženje životnog veka postojećih struktura je održiva strategija koja postaje neophodna kako svetska populacija postaje sve urbanizovanija. U širem smislu, prenamena objekta približava svet postizanju ciljeva za net-zero ugljenikom zato što taj ugljenik već postoji u izgrađenom okruženju.

Prenamena je često održivija od samog istorijskog očuvanja: kada projektanti nisu ograničeni na korišćenje originalnih građevinskih materijala, oni mogu da ugrade reciklirane materijale i efikasne sisteme; tako da I u tom slučaju projekti mogu čak dobiti LEED sertifikat.

Finansijski

Pored primarnih ušteda koje dolaze sa ponovnom upotrebom postojećih materijala i infrastrukture i izbegavanjem troškova rušenja i nove izgradnje, projekti prenamene obično imaju nisku cijenu kupovine i često imaju pristup finansijskim podsticajima. Dobro planirani projekti prenamene mogu revitalizovati preduzeća oko njih i vratiti ekonomsko poverenje u okruženju.

Društveni

Vraćanje trošnih zgrada u život revitalizuje kvartove obezbeđivanjem pristupačnog stanovanja, povećanjem javne bezbednosti i nuđenjem novih komercijalnih mogućnosti u prostorima mešovite namene. Ovi prostori su takođe idealni za mala preduzeća, zahvaljujući niskim troškovima zakupa i centralnim lokacijama, što olakšava uspostavljanje važnih odnosa sa kupcima i susedima.

Urbanizam

Prenamena može urbanistima dati veću fleksibilnost, pružajući opcije za rast i modernizaciju. Takođe im može pomoći da postignu ambiciozne ciljeve održivosti, kao što je smanjenje upotrebe vozila lociranjem stanova u blizini tranzitnih linija i radnih mesta.

Ograničenja prenamene

Nije svaki objekat pogodan za prenamenu. Čak I u slučaju kada se może osigurati da će rekonstrukcija biti korisna i zadovoljiti potrebe lokalnog tržišta, mora da se prevaziđu prepreke od opasnosti od izgradnje do pravne birokratije. Uobičajeni izazovi uključuju postojeće finansijske obaveze ili, u slučaju hotela, ugovore o franšizi. Dodatni problemi mogu se pojaviti u ispunjavanju savremenih bezbednosnih standarda, zakona o korišćenju zemljišta i zoniranja i građevinskih propisa, kao što su energetska efikasnost i nedostatak pristupa za osobe sa posebnim potrebama.

U nekim gradovima, kao što je Portland, OR, renoviranje često zahteva seizmičke dogradnje i druga skupa poboljšanja koja mogu da prevaziđu buduće planirane prihode zgrade. Starije zgrade takođe mogu biti izložene opasnostima kao što su azbest, olovna boja i buđ, iako se ovi problemi obično mogu rešiti tokom izgradnje.

10 primera prenamene objekata

KTGY-ov Re-Habit program prenamene Big-Box prodavnice

U Sjedinjenim Državama ima više od 580.000 beskućnika. Od toga, oko 35% nema pristup krevetu. U isto vreme, više od 5.000 maloprodajnih objekata zatvoreno je 2021. Šta ako postoji način da se oba problema reše jednim rešenjem?

Arhitektonska firma KTGY se nada da će učiniti upravo to sa svojim Re-Habit konceptom prelaznog stambenog prostora mešovite namene, koji bi prenamenio prazne prodavnice u zajednički životni centar sa spavaćim sobama, trpezarijama, rekreativnim zonama, maloprodajne prostore i resurse za pomoć stanovnicima da razviju strategije za dugoročnu samodovoljnost. Mogućnosti za rad podržavaju programiranje i pomažu stanovnicima da se osećaju uloženo u uspeh centra. Centri su projektovani imajući na umu održivost, uključujući vrtove na krovovima i energetski efikasne fotonaponske fasade.

Novi umetnički centar u Hong Kongu je most ka kolonijalnoj istoriji

Novi centar Hong Konga Tai Kwun („Velika stanica“), koji je otvoren 2018. godine, daje novi život za 16 istorijskih zgrada policije i pravosuđa kao kulturni kompleks od 300.000 kvadratnih stopa. Ova lokacija čuva 150 godina stare strukture iz vremena Hong Konga kao britanske kolonije - i uključuje dve nove strukture.

Danas posetioci mogu da uživaju u koncertima i umetničkim izložbama, pijuckaju koktele u zatvoru u kom je nekada bio zatvoren Ho Ši Min i da se dive kontinuitetu između stare i nove arhitekture.

Izgradnja pristupačnog stanovanja u kancelarijskim prostorima zatvorenim zbog pandemije

Kriza pristupačnih stanova u Kaliforniji raste decenijama. Istovremeno, pandemija je ostavila veliki broj neaktivnh poslovnih zgrada širom države. Ideja pretvaranja ovih velikih napuštenih prostora u stambene postaje sve popularnija.

Prema studiji RentCafe-a, 2021. je bila rekordna godina za konverzije stanova, sa više od 4.322 projekta planirana samo za Los Anđeles. Jedan značajan primer je transformacija gradske kultne Hollywood Western building zgrade u mešoviti stambeni kompleks sa pristupačnim cenama. Art deko remek-delo—koje se često naziva Mayer Building po jednom od njegovih graditelja, suosnivaču Metro-Goldwyn Mayera Louisu Mayeru—je istorijsko-kulturna znamenitost Los Anđelesa i upisana je u Nacionalnom registru istorijskih mesta. Planovi predviđaju pretvaranje 48.000 kvadratnih stopa poslovnog prostora na gornjim spratovima četvorospratnice u 79 rezidencija sa ograničenim prihodima uz zadržavanje približno 10.000 kvadratnih stopa maloprodajnog prostora na nivou ulice.

Fordov Corktown kampus: Korak bliže revitalizovanom Detroitu?

Nema mnogo američkih gradova koji nude više mogućnosti za prenamenu od Detroita, sa hiljadama napuštenih objekata koji su svedočanstvo poraznog ekonomskog pada koji je usledio nakon što je automobilska industrija preselila proizvodnju iz grada.

Poslednjih godina, međutim, grad je postao model za ekonomski oporavak, delimično zahvaljujući velikim investicijama u njegovom centru. Jedan od najistaknutijih poduhvata je ambiciozni plan kompanije Ford Motor da transformiše istorijsku centralnu stanicu Mičigen u četvrti Corktown u Detroitu u „inovacioni kampus“ od 1,2 miliona kvadratnih metara koji obećava da će dovesti 2.500 Fordovih zaposlenih u tu oblast i otvoriti 2.500 dodatnih radnih mesta.

Plan lokacije od 30 hektara, koji je razvio vodeći arhitekta i strateški planer Practice for Architecture and Urbanism, usredsređuje se na pešačku zajednicu usidrenu pored železničke stanice. To će dati prioritet potrebama stanovnika i preduzeća i povezati se sa okolnim naseljima i gradom, uz očuvanje istorije ovog područja.

Izgradnja ogromnog kampusa, koji će se fokusirati na autonomna i električna vozila i rešenja za urbanu mobilnost, počinje isušivanjem strukture od 600.000 kvadratnih stopa koja je bila teško oštećena od kada je poslednji voz krenuo pre 30 godina.

Život u delu istorije vazduhoplovstva sa LEED sertifikatom

Kompleks Roebling Lofts u Trentonu, NJ je sjajan primer održive transformacije zgrada. Struktura je nekada pripadala fabrici žice John A. Roebling's Sons Co., koja je snabdevala kablovima većinu glavnih visećih mostova izgrađenih u Sjedinjenim Državama tokom prve polovine 20. veka — uključujući most Džordža Vašingtona u Njujorku i Golden Gate Bridge u ​​San Francisku. Najpoznatije, Roebling's Sons Co. je obezbedio žice za Spirit of St. Louis Charlesa Lindberga za njegov istorijski transatlantski let iz 1927. godine.

Zgrada, izgrađena 1917. godine, bila je moderan objekat za svoje vreme, sa izuzetno velikim prozorima i sistemom protiv požarne zaštite. Savremeni kompleks mešovite namene projektovao je Clarke Caton Hintz da bude što je moguće održiviji, što je, s obzirom na istorijski status zgrade, zahtevalo saradnju sa Službom nacionalnih parkova kako bi se dobio federalni istorijski poreski kredit. Arhitekte su ugradile solarne panele i reciklirane materijale, dok su sačuvale spoljašnje zidove zgrade i čelične i drvene okvire. (Originalni fabrički elementi, uključujući mašinu za testiranje užadi, ostaju izloženi u zajedničkim prostorijama.) Projekat ima LEED Gold sertifikat i postigao je 10 od 10 bodova za pametnog korišćenja vode i visoke ocene za kvalitet životne sredine u zatvorenom prostoru.

Hotel Jaffa u Tel Avivu spaja osam vekova arhitekture

Za vizionarskog projektanta Džona Pavsona i arhitektu i konzervatora Remija Gila, hotel Jaffa u Tel Avivu je bio monumentalni rad ljubavi. Bila je potrebna decenija da se restaurira i renovira Jaffa-ina istorijska škola Sestrinstva manastira Svetog Josifa i susedna bivša francuska bolnica iz 19. veka, pretvarajući ih u smeštaj i rezidencije za W Hotels brend. Konačni projekat meša klasične arhitektonske stilove uključujući arapski i neoklasični sa savremenim elementima, odajući počast istorijskoj lepoti zgrade sa struganim malterisanim zidovima koji otkrivaju generacije patine. Ali najjedinstveniji element projekta počeo je kao iznenađenje: tokom iskopavanja, ekipe su otkrile drevno dvorište i zid bastiona koji datiraju iz krstaških ratova iz 13. veka; ti ostaci su sada centralna tačka u novoj strukturi.

Google-ov LA Land Grab: kultni tržni centar

Za neke generacije građana Los Angelesa, Westside Pavilon je bio mesto koje ih je vraćalo u neke dane. Znamenitost Zapadnog Los Anđelesa, koja je otvorena 1985. godine, decenijama je bila kulturna ikona, glumeći u nebrojenim filmovima, televizijskim emisijama i muzičkim spotovima. Tržni centar je projektovao arhitekta Jon Jerde, najpoznatiji po svojim strukturama za Olimpijske igre 1984. u Los Anđelesu i svojim grandioznim projektom tržnih centara, kao što je ogromni Mall of America u Minesoti. Ali posao je opao poslednjih decenija, a zgrada je zatvorena 2018.

Građevinska kompanija Hudson Pacific Properties renovira prostrani trospratni centar kao One Westside, višenamenski kompleks visoke tehnologije u kojem će se uglavnom nalaziti tehnološki gigant Gugl, koji će zauzimati 584.000 kvadratnih metara prostora. Renoviranje vredno 410 miliona dolara, koje je predviđeno za završetak 2022. godine, uvešće radikalne nove karakteristike, uključujući terase i terase sa preklopnim staklenim zidovima namenjenim za podsticanje radnog okruženja u zatvorenom i na otvorenom.

Preuzimanje tržnog centra je samo jedna komponenta sve većeg prisustva tehnološkog giganta u Los Anđelesu, nakon transformacije istorijskog kompleksa hangara Spruce Goose u Plaia Visti u kancelarijske i proizvodne prostore za svoju YouTube diviziju. (Nostalgični za zlatnim danima kulture tržnih centara? Westside Pavilion je zauvek ovekovečen u muzičkom spotu Toma Petija „Free Fallin’“—dostupnom na YouTube-u, naravno.)

Od fabrike sira do kompleksa savremene umetnosti

The Momentary, savremeni umetnički prostor u Bentonvilu, AR, samo je najnovija inkarnacija mesta koje je prošlo mnoge dramatične transformacije tokom poslednjih 150 godina. Dugogodišnje lovište Osage Nationa, lokacija je pretvorena u voćnjak 1800-ih, a zatim je služila kao mlin za brašno od 1913. do 1947. godine, nakon čega je postala fabrika za preradu sira za Kraft Foods do 2013. godine.

Momentary je zamišljen kao netradicionalno kulturno središte sa izložbenim prostorima; prostori za izvođenje muzike, pozorišta i filma; i studijski prostori koji podržavaju program rezidencijalnih umetnika. Sa zadatkom da transformiše lokaciju od 63.000 kvadratnih stopa u multidisciplinarni prostor za vizuelne, izvođačke i kulinarske umetnike, Wheeler Kearns Architects je imao za cilj da zadrži što je više moguće postojeće strukture. Arhitekte su istakle kontrast između starog i novog koristeći savremene materijale kao što su čelik i staklo, preklapajući društvene i kulinarske prostore sa umetničkim prostorima kako bi zagovarali ulogu savremene umetnosti u svakodnevnom životu.

Napuštena štamparija dobija visokotehnološku transformaciju

Već 20 godina, projektantski timovi u HOK-u transformišu lokaciju uništene industrijske četvrti od 200 hektara u Sent Luisu u najsavremeniju Cortex Innovation Community, koja može da ugosti stotine organizacija u živopisnom kompleksu mešovite namene, 4 milje zapadno od centra.

HOK-ov rad na oblikovanju arhitektonskih i unutrašnjih projekata u Cortex-u uključivao je brojne nove konstrukcije i projekte prenamene, i projektovanje i uklapanje 22 kancelarije, laboratorije, akceleratore i centar za inovacije.

Ovaj ekspanzivni projekat uključivao je pretvaranje prazne zgrade iz 1930. godine koja je nekada služila kao štamparija za St. Louis Post-Dispatch u prostor sa više stanara za rastuću zajednicu pokretača bionauke u Sent Luisu. Zgrada polumeseca iz 1930. godine, zavedena u Nacionalnom registru istorijskih mesta, renovirana je kako bi se predstavili novi prostori uz očuvanje svog istorijskog integriteta. Kompleks podržava biotehnološke firme u svim fazama razvoja, od startapa do velikih organizacija. Karakteristike uključuju višespratni atrijum koji je nekada imao štamparske mašine, zeleni krov, terasu za šetnju i prozore 20 stopa široke.

Hotelu TWA na aerodromu JFK

Istorija se ponavlja na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedi, gde je legendarni avio terminal pronašao novi život kao butik hotel. Svetao, široki terminal TWA Flight Centra, koji je projektovao poznati arhitekta Eero Saarinen za sada nepostojeću Trans World Airlines, postao je trenutna arhitektonska ikona kada je otvoren 1962. godine, ali je napušten 2001. nakon finansijskog pada avio-kompanije.

Zgrada je ponovo otvorena početkom 2019. nakon dvogodišnje restauracije vredne 245 miliona dolara u koju su učestvovale 22 vladine agencije i više od 170 firmi. Hotel je pažljivo sačuvao svoju slavu iz srednjeg veka i ima 512 zvučno izolovanih soba za goste sa prozorima od poda do plafona. Putnici sa kraćim odmorima mogu uživati u hotelskim restoranima, maloprodajnim prostorima i krovnoj palubi sa bazenom.

Članak izvorno preuzet sa: Adaptive Reuse: 10 Examples of Giving Buildings New Life (autodesk.com)