korisnički portal
Autodeskovog softvera

Spacemaker

BIM

Brže i pametnije odlučivanje u urbanom planiranju.

Spacemaker

 

Pri donošenju odluka o tome kako najbolje iskoristiti neku parcelu ili zonu potrebno je uzeti u obzir mnogo faktora. Regulativa, prirodni uticaji, rokovi, zahtevi investitora i potrebe tržišta su samo neki od njih. Ispravne odluke u ranim fazama razvoja nekog takvog projekta mogu biti presudne za uspeh projekta, jer više od 50% kreiranja vrednosti za razvoj određene građevinske zone se događa u inicijalnoj fazi.

Zato je potrebno imati alat koji nam omogućava da te početne odluke možemo doneti na jednostavan način, poduprte sa kvalitetnim informacijama. No, same informacije nisu dovoljne već ih je potrebno iskoristiti kako bismo i izvršili potrebne izmene. I tako već u ranoj fazi – iterativnim procesom – optimizovali naše projektno rešenje.

Analiziranje u toku projektovanja

Projektovanje i analiziranje u Spacemakeru idu ruku pod ruku i na taj način podupiru iterativan proces, dajući nam slobodu da konstantno unapređujemo svoj projekat. Dok projektujemo, paralelno možemo dobiti brze i tačne analize i tako korigovati model, kako bismo postigli ne samo kvantitativne ciljeve nego i najkvalitetnije moguće rešenje. Primenjujući različite analize za kriterijume koji su nama bitni, kao npr. osunčanje, osvetljenje, buka, uticaj vetra itd, možemo videti kako oni utiču na naše rešenje.

Generisanje i upoređivanje različitih rešenja

Spacemaker nam na vrlo jednostavan način nudi način na koji možemo da dođemo do optimalnog rešenja. Upotrebom algoritama za generativni dizajn možemo u kratkom roku da dođemo do mnogobrojnih rešenja koja zadovoljavaju kriterijume koje mi možemo zadati. Upoređivanjem predloženih rešenja možemo odabrati koja rešenja nam najviše odgovaraju, kako kvantitativno tako i kvalitativno. Odabrana rešenja u nastavku procesa možemo dalje optimizovati i tako doći do onog koji nudi najveću vrednost.

Vizualizacija

Sve te informacije nam ne znače puno ukoliko nam nisu jasno predstavljene. Spacemaker nam na jednostavan i jasan način vizualizuje rezultate analiza pa nam i tako olakšava sagledavanje uticaja našeg projektnog rešenja na razvoj lokacije i kvaliteta života budućih korisnika. Od kvalitativnih prikaza, koliko kojih funkcija je zastupljeno u projektu, koliko stambenih jedinica ima kvalitetan pogled, kvalitete spoljašnjeg prostora u zavisnosti od osunčannosti ili uticaju vetra do mnogih drugih, itd. vizualizacija nam pomaže da shvatimo rezultat analize pojedinog kriterijuma ili rizik koji nam se javlja kod pojedinih projektnih rješenja.

Timski rad

Projektno rešenje i sve pripadajuće analize i informacije su vrlo jasno prikazane u Spacemakeru. Odluka o daljem toku projekta obično nije na jednom čoveku nego na timu. Stoga nam Spacemaker omogućava da uključimo sve članove tima, kako bi svi mogli imati jasni sliku o projektu.

Ovaj alat nije široke primene i neće biti potreban svima onima koji su uključeni u proces gradnje, kao što je npr. Revit. Ali za one koji se bave urbanim planiranjem ili analizom mogućnosti pojedinih građevinskih lokacija, Spacemaker bi mogao biti od velike, a ponekada možda i presudne, važnosti.