korisnički portal
Autodeskovog softvera

TURNIO - Sistem koji olakšava okretanje nepokretnih osoba u krevetu

Za razliku od korisničkih priča velikih kompanija i sistema, ovoga puta ćemo sa velikim zadovoljstvom predstaviti jednu malu, intimnu zabelešku, iz kućne radionice.

TURNIO - Sistem koji olakšava okretanje nepokretnih osoba u krevetu

 

IME I PREZIME: Đorđe Jović

PROJEKAT: Turnio

GODINA: 2021

LOKACIJA: Beograd, Srbija

SOFTVER: Fusion 360

 

 

Osobe sa invaliditetom u Srbiji su i dalje socijalno nevidljive, te i ne znamo koja su sva ograničenja sa kojima se suočavaju da bi, ako ne nesmetano, a onda bar olakšano svakodnevno funkcionisala. Pored osoba sa invaliditetom, na razne izazove nailaze i njihove porodice, koje su prva karika podrške i pomoći.

U svetu socijalno nevidljivih osoba, mi smo imali zadovoljstvo da upoznamo Đorđa Jovića, koji je sampokušao da reši neke svoje svakodnevne probleme i da unapredi kvalitet svog života ali i da ponudi recept svima onima koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji.

Đorđe je imao saobraćajnu nesreću 1993. godine u kojoj je povredio kičmu i od tada je u invalidskim kolicima.

„Pošto sam maštovit po prirodi (a ne mogu da uzmem olovkom i crtam) uvek mi je bilo teško da nekom objasnim šta hoću da napravim ili da modifikujem. Uglavnom se interesujem i istražujem u vezi sa invalidskim pomagalima, funkcionalnostima i dizajna. Dakle, svega što bi mi olakšalo život, ali i drugima“.

 
 

"Kad sam napisao komentar da mi je Fusion 360 promenio život, doslovno je tako."

Đorđe Jović

Turnio

 

 

Prisustvovao je skupu gde je tematika bila 3D štampa i na njega je najviše ostavio utisak model na ekranu, jer je to prvi put da mu je interfejs programa bio lep. Bio je to Fusion 360.

S vremenom je kroz Fusion naučio šta znači planirati, nacrtati, modelovati, praviti sklopove u segmentima, integrisati, menjati dimenzije u hodu, raditi sa milimetarskom preciznošću, poslati fajlove na izradu na 3D štampu ili kod strugara... Kroz sve to naučio je malo o materijalima - metalu, plastici, gustini materijala i još o mnogo čemu. Krenuo je da modeluje svoju prvu ideju i rodio se Turnio – Sistem koji olašava okretanje nepokretnih osoba u krevetu.

„Kada ne možeš da ga kupiš, ti ga napravi“, to je njegov moto ove godine!

Turnio je sistem namotaja koji se montirna na krevet i funkcioniše tako što namotava prethodno iskrojen čaršaf, na levu ili na desnu stranu. Na taj način okreće osobu koja provodi puno vremena u ležećem položaju ili jednostavno nije u stanju da se okrene bez asistencije.

Ležeći pacijenti, kako kod kuće, tako i u bolnicama, se susreću sa brojnim problemima usled ležanja, a i često nije uvek neko na raspolaganju da im pomogne.

Osnovna ideja je da ova sprava za okretanje bude njegov saveznik u budućnosti. Svi starimo. Đorđe živi sa majkom koja se brine o njemu i Turnio je mnogo i njoj olakšao svakodnevne obaveze. Turnio se jednostavno pokreće, pomoću daljinskog upravljača, ali je u planu i upgrade koji će da radi na glasovne komande. A da bi mogao da modeluje i dok leži, u saradnji sa jednim Američkim lekarom, priprema naočare koje su osetljive na pomeranje glave i koje na taj način iscrtavaju model u programu.

"Kada ne možeš da ga kupiš, ti ga napravi."

Đorđe Jović

Turnio

   

Nakon što je uradio projekat, eksportovao fajlove i naručio delove, uspešno je sklopio i počeo da koristi svoj izum. Koristi ga više od godinu dana i kaže da mu se kvalitet života istog momenta poboljšao za 300 posto. „Kada sam napisao da mi je Fusion 360 promenio život, doslovno je tako“.

 

 

Fusion 360, pored toga što je alat, pomogao mu je u tome da stekne slika o tome kako bi proizvod izgledao, koja mu je masa koje su mu dimenzije. I što je više uviđao benefite programa sve više je učio o njemu. Sada je dodao i 3D štampač u svoju kućnu radionicu, na kojem štampa specifične delove od plastike, a koji mu služe za montiranje, za sklopove i sl, koje takođe modeluje u Fusion 360. Ovaj alat koristi od 2018. godine i na dalje mu je u planu projektovanje i izrada novih pomagala: brijač, četkice za zube i pravljenje namotaja za uzglavlje, koje bi pomeralo pacijenta ka gore. Neki od alata su već u poodmakloj fazi pa se nadamo još jednoj korisničkoj priči u budućnosti.

„Svako jutro kada se okrećem kažem majci „svaka mu čast ko ga je napravio"“.

„Na kraju proizvod deluje jednostavno, ali ljudi ne znaju koliki je rad iza toga“ i dodaje: „Kad nekome daš alat, neko i nauči da ga koristi“, a Đorđe je od početka do kraja sve sam uradio i dobio ceo sistem po pristupačnoj ceni. Namera mu je da proizvod postane komercijalizovan i da svako ko leži dugo u krevetu može da vidi prednosti i koliko je promenjen život iz korena.

 

"Lepota i neograničenost u stvaranju je Fusion 360."

Đorđe Jović

Turnio