korisnički portal
Autodeskovog softvera

ALFA THERM

Alfa Therm kontinuirano prati i unapređuje poslovne procese unutar cijelog poduzeća, a zahvaljujući Autodesk alatima su istovremeno unaprijedili postojeće procese unutar odjela projektiranja i izvođenja, ali i razvili nove.

ALFA THERM

FIRMA

ALFA THERM

PARTNER

Geoinova

 

SOFTVER

AEC kolekcija

ACC Autodesk Construction Cloud

 

IZAZOVI

Ulaganje u kadrove i nove tehnologije

Izlazak na inozemno tržšište

 

POSLOVNI BENEFITI

Osposobljavanje djelatnika za korištenje BIM alata

Novi poslovi na inozemnom tržištu

 

 

 

Alfa Therm je centar za termoenergetska rješenja (HVAC Design&Build). Uspješno posluje već 35 godina, i ima preko 200 zaposlenih (70+ inženjera). Unapređenje poslovanja kroz digitalizaciju i sve veći iskorak prema inozemnim tržištima glavne su smjernice kojima se tim Alfa Therm-a vodi posljednjih nekoliko godina. Njihov rad i brojni uspješni projekti prepoznati su diljem regije i Europe.

Ono po čemu je Alfa Therm jedinstven je kompletnost usluge u domenu HVAC instalacija, po principu Desing&Build. Dakle, svojim klijentima su u mogućnosti ponuditi cjelokupnu uslugu: od idejnog rješenja, projekt menadžmenta, projektiranja, izvođenja, automatike (BMS) do servisa i preventivnog održavanja. To potvrđuju brojni uspješni projekti iz raznih branši (poslovni, farmaceutski, industrijski, turistički i zdravstveni objekti) za koje su koristili Autodesk alate.

Konkretna primjena Autodeskovih rješenja počinje prije desetak godina kupnjom mrežnih licenci AutoCAD MEP. Edukaciju za rad u BIM alatima su započeli 2014. godine, a 2015. su koristili AutoCAD i Revit u kombinaciji s MagiCAD-om za potrebe projekata na skandinavskom tržištu. Trenutno koriste licence za Arhitecture, Engineering & Construction - AEC Collection (Revit, AutoCAD, Navisworks, Plant 3D i Fabrication CADmep i AutoCAD LT) i Autodesk Construction Cloud – ACC (BIM Collaborate Pro i Build).

„Prije svega, mišljenja smo da je Autodesk prepoznat kao onaj koji postavlja nove standarde, tako da je samo bilo pitanje koje alate koristiti u koju svrhu. Kako se uglavnom bavimo HVAC instalacijama, tako smo se odlučili za Revit kao osnovni alat za modeliranje i Navisworks za koordinaciju. Za potrebe projektiranja i modeliranja, ali i predfabrikacije koristimo Plant 3D i Fabrication CADmep. Uspješno smo implementirali i ACC online kolaboracijski alat.“ - Robert Krešo

.

 

IZAZOVI BIM RAZVOJA

U Alfa Thermu je 2020. godina bila prekretnica kroz intenziviranje BIM-a na projektima u inozemstvu. Započeli su raditi strateški značajne projekte na području farmaceutske industrije te kvalitetnim radom stekli povjerenje investitora za nastavak suradnje i daljnje projekte u farmaceutici. Konkretno, zahtjev investitora na njihovom prvom projektu bio je istovremeno projektiranje i izvođenje.

Odluka o intenziviranju BIM-a kroz projekte za inozemne investitore značila je i još značajnije ulaganje u kadrove i nove tehnologije, čime su podizali kompetencije svog tima kako bi što spremnije i ozbiljnije mogli konkurirati na inozemnom tržištu. Dakle, zapošljavanje novog kadra, kontinuirana edukacija i ulaganje u nove softverske alate su bili prioritet da bi brzo i profesionalno odgovorili na visoke zahtjeve koji su pred njih postavljeni.

Pored toga, neophodna je bila i reorganizacija dosadašnjih poslova. Kako je bilo potrebno početi izvođenje instalacije prije završetka projektiranja, tako su radili predfabrikaciju instalacija direktno iz nedovršenog Revit modela kojeg su prilagođavali “u hodu”.

Obzirom na stručnost Alfa Therm tima i 35-godišnje iskustvo, spremno su odgovorili na sve projektne izazove te tako opravdali ulogu pouzdanog partnera za HVAC instalacije. Njihova najveća briga je bila nedostatak stručnog kadra na tržištu te brza i kvalitetna edukacija novih zaposlenika. S postojećim kadrom koji su imali i koji su morali reorganizirati za početak rada na projektu, istovremeno su se angažirali po pitanju zapošljavanja i edukacije i, naravno, nabave Autodesk alata.

 

 

 

     
     
Odluka o intenziviranju BIM-a kroz projekte za inozemne investitore značila je i još značajnije ulaganje u kadrove i nove tehnologije.    
     

„Mogućnosti Autodesk alata su velike i dalekosežne. Uz dovoljno detaljno poznavanje gotovo svih potrebnih alata smo uspješno surađivali s ostalim partnerima na projektu te tako kvalitetno odgovorili na zahtjeve investitora.“

Robert Krešo, CTO

   
   

 

NOVI ISKORACI U POSLOVANJU

Alfa Therm kontinuirano prati i unapređuje poslovne procese unutar cijelog poduzeća, a zahvaljujući Autodesk alatima su istovremeno unaprijedili postojeće procese unutar odjela projektiranja i izvođenja, ali i razvili nove. Vrijedno spomena je i dodatno usklađivanje s EU standardima koje inače prate i implementiraju i u regionalne projekte.

Jedan od ciljeva Alfa Therma je unapređenje odjela projektiranja i projektnog menadžmenta, ali i poslovanja, kroz kvalitetniji i sustavniji pristup uz pomoć Autodesk alata. Također, planiraju dodatni razvoj implementacijom predfabrikacije HVAC sustava.

 

 
   
   

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Iz AEC kolekcije trenutno koriste Revit, AutoCAD, Navisworks, Plant 3D i Fabrication CADmep te kroz Autodesk Construction Cloud rade na BIM Collaborate Pro i Build.

Da bi proveli predfabrikaciju zračnih sustava iz Revita koristili su bazu podataka Fabrication CADmep-a, koja se morala uskladiti sa standardima proizvođača zračnih kanala. Kako bi ubrzali rad u Revitu koristili su Dynamo skripte.

Razvijenim know-how konceptom uspješno i fleksibilno rješavaju izazove „u hodu“ pa su tako došli do uvezivanja korištenja Plant 3D-a, Revit-a i Fabrication CADmep-a.

Kroz razne projekte s različitim suradnicima najčešće koriste Navisworks kolaboracijski softver, ali i ACC za modeliranje, koordinaciju i dokumentaciju.

Nepredviđeni problemi, iako ih pokušavaju svesti na minimum, su realnost. To su prije svega, posebnosti izvođenja instalacija. Zbog toga prilikom projektiranja moraju razmišljati nekoliko koraka unaprijed kako bi preduhitrili moguće izmjene i probleme kod izvođenja. Uz pravi tim i odgovarajuće alate pravovremena reakcija i kvalitetno rješenje ne mogu izostati.

 

 

Zajedno s Autodesk partnerom GEOINOVOM analiziraju i prate novitete za unapređenje poslovanja. Posebno se izdvajaju online edukacije koje su se pokazale jako uspješne i kvalitetne.

 

NOVA RJEŠENJA I REZULTATI

Uz sve izazove koje svaki projekt nosi posao obave u planiranom roku i dogovorenom budžetu uz visoku razinu kvalitete. Sama povezanost različitih softverskih alata unutar Autodeska je nešto što donosi veliku korist Alfa Thermu i omogućuje uvezivanje “third party” rješenja. Benefiti ovakvog načina rada su mnogobrojni: kvalitetnija komunikacija i koordinacija sa suradnicima, ušteda vremena prilikom izvođenja instalacija, smanjenje rizika i bolje donošenje odluka, kvalitetnije usklađivanje instalacija na projektu, točnija specifikacija troškova, učinkovitija priprema projekta i brojni drugi.

Nova rješenja su im, pored vizualizacije projektnih instalacija u “stvarnom” prostoru, omogućila brže i točnije specifikacije materijala.

 

 
     

Sama povezanost različitih softverskih alata unutar Autodeska je nešto što donosi veliku korist Alfa Thermu i omogućuje uvezivanje “third party” rješenja.

   
     

Najponosniji smo na sudjelovanje u strateški značajnom projektu i njegov uspješan završetak. Priznanje za naš stručni rad je nastavak suradnje na inozemnim projektima u farmaceutskoj industriji.“ 

Robert Krešo, CTO

   
 
 
 

RAZVOJ I OPTIMIZACIJA – DEEP DIVE

U implementaciji i razvoju novih tehnologija otišli su i korak dalje. Inženjeri Alfa Therma tvrde kako im je najzanimljivije bilo istraživati i optimizirati Autodesk alate za potrebe projekata, odnosno utvrditi kako najbolje i najbrže iskoristiti sve potencijale koje ovi alati pružaju.

Alfa Therm nastavlja raditi projekte, kako regionalno, tako i za inozemne klijente, a posebice za farmaceutsku i poluvodičku industriju. Uspješno nastavljaju implementirati BIM rješenja na projektima, neovisno o drugim sudionicima. Konstantno proširujući tim inženjera, Alfa Therm širi ciljana tržišta nastojeći što kvalitetnije odgovoriti na sve veće i kompleksnije projektne zadatke, odnosno raditi projekte s većom dodanom vrijednošću. Na taj način Alfa Therm izrasta u Design&Build tehnološku kompaniju koja će biti prepoznata kao pouzdan partner na tehnički zahtjevnim projektima.

 

 
 
   
   

„Stečeni „know-how“ koncept na velikim farmaceutskim projektima ćemo i dalje razvijati kako bismo profesionalno i spremno odgovorili na sve zahtjeve tržišta. Sva ova saznanja su apsolutno otvorila nove mogućnosti razvoja u BIM-u koje ćemo iskoristiti za jačanje kompetencija našeg tima. Želimo biti sudionici povratka industrije u Europu.“ 

Robert Krešo, CTO

 

 

Autorski tim: ALFA THERM